FC Vito ja Punainen kortti rasismille yhteistyöottelussa!

FC Vito Tansaniasta

FC Vito jalkapalloseura on perustettu Tansanian Mtwarassa vuonna 2000 ja ensimmäinen joukkue pelasi vielä samana vuonna Hesa Cupissa. FC Vito tarkoittaa suomeksi hiomattomia timantteja. Joka toinen vuosi Suomeen tulee pelaamaan tyttöjen ja poikien joukkue ja kuluvana vuonna on jälleen poikien vuoro tulla hakemaan menestystä ja uusia kokemuksia Suomesta.
Pelaajille on saatu suomalaiset kummit, jotka tukevat nuorten jalkapalloilijoiden opiskelua. Kummitoiminnalla on ollut positiivisia vaikutuksia nuorten koulumenestykseen ja FC Vito – joukkueen pelaajilla on keskimääräistä paremmat kouluarvosanat. Maaseudulta tulevilla nuorilla, ja heidän vanhemmillaan ei ole välttämättä taloudellisia resursseja kustantaa lasten opiskelua, joten suomalaiset kummit ovat olleet tärkeässä roolissa nuorten kouluttautumisen kannalta. Joukkuetta tukevat myös Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ja tansanialainen Sports Development Aid.

Punainen kortti rasismille

Hanke on Suomen monikulttuurisen liikuntaliiton (FIMU ry) alulle laittama ja koordinoima hanke, jota toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Jalkapallon Pelaajayhdistyksen kanssa. Iso-Britanniasta vuonna 1996 alkanut kampanja on kansainvälinen ja kokoontuu vuosittain eri maiden hankkeiden kesken keräämään hyviä käytäntöjä ja ideoimaan uutta.
Tavoitteena on levittää rasismin- ja syrjinnänvastaista viestiä yhteiskunnassa ruohonjuuritason liikunnasta huippu-urheiluun hyödyntäen yhteistyötä eri seurojen, oppilaitosten, järjestöjen ja lajiliittojen kanssa. Hanke on lähtöisin jalkapallon parista, mutta vähitellen se on levinnyt myös muihin lajeihin: mm. koripallo, jääkiekko, käsipallo, salibandy, futsal, lentopallo, taekwondo ja lumilautailu.

Ystävyysottelu

LiiKe ja FIMU/PKR järjestää Pallokenttä 2:lla 12.7 klo 18.30 ystävyysottelu FC Viton sekä suomalaisten kuuluisuuksien välillä. Puolet ottelusta pelataan oikealla jalkapallolla ja toinen puolisko afrikkalaisella, roskista kyhätyllä ”pallolla”. Suomalainen Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry sekä FIMU ry ovat tempauksen takana ja näin ollen liputtavat rasismin vastaista toimintaa liikunnan ja urheilun kautta.

LiiKe Friends – ottelu
Aika: ke 12.7. klo 18:30-19:30
Paikka: Pallokentän nurmikenttä 2, Urheilukatu 1, Helsinki
Mukana mm. Jalkapalloilijat Tero Karhu, Ilari Äijälä ja Jarno Parikka, elokuvaohjaajat J-P Siili ja Aku Louhimies, näyttelijä Mikko Parikka sekä kirjailija Mika Wickström.

Lisätietoja:
Ari Koivu
Liikunnan Kehitysyhteistyö – LiiKe ry
p. 040 765 9900, ari.koivu@liike.fi
www.liike.fi

Vastaa