Pelaajat nostavat Punaisen kortin kiusaamiselle!

Naisten ja miesten Korisliigojen otteluissa nostetaan punainen kortti kiusaamiselle. Kampanjalla koko suomalainen koripalloyhteisö haluaa vastustaa kaikkia kiusaamisen eri muotoja.

Hyvinkään Ponteva nosti punaisen kortin kiusaamiselle torstaina naisten Korisliigan avausottelussa. Kuva: Ville Vuorinen

Punainen kortti kiusaamisella -kampanjan avulla halutaan rohkaista jokaista omalta osaltaan puuttumaan kiusaamiseen, häirintään ja syrjintään. Vuoden 2017 Kouluterveyskyselyn mukaan joka viides 4. ja 5. luokkalainen kokee syrjivää kiusaamista koulussa tai vapaa-aikana lukuvuoden aikana. Yhdenmukaisuuden paine on suurin yläluokilla, jolloin kiusataan eniten uskonnon, ulkonäön, sukupuolen, ihonvärin, kielen, vammaisuuden tai perheen vuoksi. Yläkoulussa fyysinen kiusaaminen vähenee, mutta ryhmän ulkopuolelle jättäminen, seksuaalinen häirintä ja nettikiusaaminen lisääntyvät. Urheilijat voivat esikuvina rohkaista erityisesti lapsia ja aivan kaikkia toimimaan kiusaamisen estämiseksi ja vähentämiseksi.

Sekä miesten että naisten Korisliigan jokaisella ottelupaikkakunnalla pelataan yksi Punainen kortti kiusaamiselle -teemaottelu. Ottelussa pelaajat ja tuomarit näyttävät ottelun alussa punaista korttia kiusaamiselle. Lisäksi yleisölle jaetaan toimintaohjeet, joiden avulla jokainen voi puuttua kiusaamistilanteisiin. Näiden toimintaohjeiden avulla miesten ja naisten korisliigaseurat tulevat myös tällä kaudella jalkautumaan paikallisiin kouluihin ympäri Suomea ja jakamaan viestiä siitä, että kiusaaminen ei ole missään tilanteissa hyväksyttävää.

– Tämä on mielestäni mahtava juttu, että naisten ja miesten Korisliiga yhdessä asettuvat vahvasti yhteiskunnallisesti tärkeän viestin taakse. Kiusaaminen on ilmiö, joka varmasti jossain vaiheessa elämää tulee koskettamaan meitä jokaista jollain tavalla. Kiusaaminen on usein ryhmäilmiö, jossa kiusaaja saattaa purkaa omaa pahaa oloansa kiusaamiseen ja hakea kiusaamisella huomiota. Tämän johdosta kiusaamisen ehkäiseminen vaatii jatkuvaa työtä ja syyllistämisen sijaan tarvitaan keskustelua siitä, miten kiusaaminen saadaan loppumaan. Aina ei tarvitse leikkiä sankaria, mutta jo tuen osoittaminen kiusatulle voi auttaa merkittävästi, toteaa Punainen kortti rasismille -hankkeen projektipäällikkö Ilari Äijälä.

Myös pelaajat pitävät tärkeänä, että joukkueet ja liigat asettuvat yhdessä yhteiskunnallisesti tärkeän viestin taakse.

– Kiusaaminen on yhteiskunnassamme valitettavan usein ajankohtainen teema ja onkin hienoa, että yritämme koko korisyhteisön voimalla vaikuttaa valtakunnallisesti ja rohkaista ihmisiä vähentämään kiusaamista. Pelaajat voivat olla tärkeitä esimerkkejä ja roolimalleja lapsille sekä nuorille, Kataja Basketin Matias Ojala muistuttaa.

– Tärkeän asian puolesta on hienoa olla mukana, ja koripallo sekä urheilu ylipäätään on mainio tapa yhdistää ihmisiä ja ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, HyPon Saara Wahlgren lisää.

Miesten korisliigan Punainen kortti kiusaamiselle -teemaottelut 2018:

18:30 Helsinki Seagulls Korihait Töölön Kisahalli
18:30 KTP-Basket Kouvot Steveco Areena
18:30 Kataja Basket Kobrat LähiTapiola Areena
18:30 Tampereen Pyrintö Ura Basket Pyynikin palloiluhalli
       
18:30 Salon Vilpas BC Nokia Salohalli
       
18:30 Kouvot Helsinki Seagulls Jatke Areena
18:30 Kobrat Tampereen Pyrintö Lapuan urheilutalo
       
17:00 Ura Basket Salon Vilpas  
17:00 Korihait Kauhajoki Uusikaupunki 400 Areena
17:00 BC Nokia Kataja Basket Nokian palloiluhalli
       
18:30 Kauhajoki Kouvot Kauhajoen liikuntahalli

Naisten korisliigan Punainen kortti kiusaamiselle – teemaottelut:

17:30 HBA Hyvinkään Ponteva Mäkelänrinteen Uintikeskus
         
15:00 Torpan Pojat Espoo Basket Team Munkkiniemen Yhteiskoulu
17:00 Kouvottaret Tapiolan Honka Jatke Areena
17:00 Forssan Alku Vimpelin Veto Feeniks
17:15 Peli-Karhut Catz Lappeenranta Karhuvuoren Urheilutalo
         
14:00 Tapiolan Honka HBA Tapiolan Urheiluhalli
15:00 Vimpelin Veto Kouvottaret Vimpelin Liikuntahalli
17:00 Hyvinkään Ponteva Peli-Karhut Martinhalli
17:00 Catz Lappeenranta Torpan Pojat Lappeenrannan Urheilutalo
17:00 Espoo Basket Team Forssan Alku Espoonlahden Urheiluhalli

Vastaa