Juniorijoukkue! Osallistu kestävän kehityksen kilpailuun!

Kestävän kehityksen teemat ovat tulleet entistä ajankohtaisemmiksi myös liikunnan ja urheilun puolella. Kestävän kehityksen kilpailulla haluamme aktivoida, innostaa ja osallistaa joukkueita toimimaan aktiivisesti kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Kohdistamme kampanjan lapsiin ja nuoriin, koska uskomme, että nuorena omaksuttu kestävä ajattelu kantaa läpi koko elämän.

Punainen Kortti Rasismille -hanke järjestää kestävän kehityksen kilpailun heinä-syyskuun aikana. Eri lajien lasten ja nuorten joukkueet haastetaan kilpailemaan kestävän kehityksen toimintaohjelman Agenda 30:n tavoitteiden mukaisessa urheilutoiminnassa. Tavoitteena on, että lapset ja nuoret (joukkueen aikuisten avustuksella) innovoivat itse tapoja, joilla urheiluharrastusta voi muuttaa kestävämpään suuntaan. 

Innovaatioiden olisi hyvä kohdentua kestävän kehityksen kaikkiin eri osa-alueisiin: ekologiseen, sosiaaliseen ja taloudelliseen kestävyyteen. Ekologisessa kestävyydessä keskeistä on ympäristöä vähemmän kuormittaviin tuotanto- ja kulutustottumuksiin siirtyminen. Sosiaalinen kestävyys edellyttää ihmisarvoista, tasa-arvoista, oikeudenmukaista ja myötätuntoista yhteiskuntaa. Taloudellinen kestävyys perustuu elinkeinoelämän sopusointuun luonnon kanssa, mm. tuotteiden kierrätyksenä. Joukkueet voivat esimerkiksi lisätä julkisten käyttöä ja pyöräilyä treenimatkoilla, kierrättää nuoremmille joukkueille varusteitaan ja kerätä seuralle varoja, joilla tuetaan vähävaraisten lasten osallistumista harrastukseen.

Joukkueet voivat jakaa omia kestäviä ratkaisujaan sosiaalisessa mediassa hashtagilla #kestävänkehityksenkilpailu. Joukkueiden ratkaisuja jaetaan myös Punainen Kortti Rasismille -hankkeen sosiaalisen median tileillä. Joukkueet voivat miettiä myös muita tapoja dokumentoida miten he toteuttavat ideansa (esimerkiksi editoimalla niistä videon, jos materiaalia kerääntyy hyvin paljon) ja postata sitten sen some-tilille. Tarkoitus on myös inspiroida ja haastaa muita joukkueita omalla toiminnalla. 

Kampanja toteutetaan kilpailuna, jossa valitaan kolme parasta joukkuetta, jotka kukin saavat 1000€ rahapalkinnon. Lisäksi 4 seuraavaa saavat 500€ palkinnot, joilla voi kartuttaa joukkueen kassaa. Kilpailussa arvioidaan joukkueiden kestävän kehityksen ratkaisuja raadin toimesta. Arviointikriteerejä ovat mm. kestävän kehityksen ratkaisun tehokkuus, muiden joukkueiden innostaminen mukaan sekä mahdollisten voittorahojen käyttäminen kestävällä tavalla. Kilpailun tuomaristoraadissa toimivat HJK:n ja Huuhkajien Miro Tenho, Team Thorengruppenin ja salibandymaajoukkueen Veera Kauppi sekä susijengin Shawn Huff.

Lähetä joukkueesi kestävän kehityksen video/kuva osoitteeseen punainenkorttirasismille@gmail.com, sekä julkaise se seurasi/joukkueesi sometilillä hashtagilla #kestävänkehityksenkilpailu ja tägää julkaisuun @srtrcfinland. Voittajat julkistetaan lokakuun alussa. Onnea kilpailuun!

Kuva: Mira Lönnqvist

Vastaa